Doua avioane de lupta facand acrobatii din escadroane de elita ale aviatiei militare s-au prabusit joi in accidente separate in Statele Unite, unul imediat dupa ce a survolat o ceremonie la care participa presedintele Barack Obama, relateaza AFP si Reuters.

Un F-16 al Thunderbirds, patrula de acrobatie a US Force, s-a prabusit in Colorado (vestul SUA), la scurt timp dupa ce a survolat ceremonia de absolvire la Academia Fortelor Aeriene din Colorado Springs, citeaza Agerpres.

Pilotul s-a catapultat si este nevatamat, a declarat un responsabil al armatei aerului sub acoperirea anonimatului.

Putin mai tarziu, un F/A 18 Hornet al Blue Angels, patrula acrobatica aeronavala, s-a prabusit la decolare pe aeroportul din Smyrna in Tennessee (centru), a anuntat un purtator de cuvant al aviatiei navale.

Aparatul "a inceput un antrenament" dupa-amiaza cand s-a produs accidentul, a declarat acest purtator de cuvant, locotenentul Clinton Beard.

El nu a dorit sa dea detalii cu privire la soarta pilotului, dar a precizat ca o procedura de informare a rudelor era in curs.

"Celelalte cinci avioane Blue Angels nu au fost implicate in accident si au aterizat in siguranta fara incidente la scurt timp dupa aceea", a spus el.

Accidentul a avut loc la aproximativ patru kilometri de pista.

Potrivit presei locale din Tennessee, citata de Reuters, o persoana a fost ucisa in prabusirea avionului F/A-18 din escadrila marinei Blue Angels la Smyrna, la aproximativ 39 km sud-est de Nashville.

Cauza accidentului nu a fost cunoscuta imediat. Accidentul a avut loc in timp ce Blue Angels exersau pentru un spectacol aerian in weekend, a precizat presa locala.