Presedintele american Barack Obama a aparat joi abordarea sa controversata asupra conflictului sirian, avertizand contra riscului pentru Statele Unite de a se lasa antrenate intr-un nou razboi civil in Orientul Mijlociu, informeaza AFP, citata de Agerpres.

"Propunerile asupra unei implicari militare americane mai puternice intr-un conflict cum ar fi razboiul civil din Siria trebuie sa fie... examinate in mod riguros, luand in considerare riscurile pe care le implica", a declarat el in fata Academiei militare a US Air Force din Colorado Springs, in Colorado (vestul SUA).

"Care ar fi impactul asupra conflictului? Care ar fi etapa urmatoare?", a adaugat presedintele SUA care a spus in mod repetat ca ar fi o greseala sa se trimita trupe pe teren in Siria, pentru a rasturna regimul lui Bashar al-Assad sau lupta contra militantilor gruparii Statul Islamic.

"Singura solutie reala a conflictului sirian este o solutie politica", a insistat el, cerand din nou plecarea "dictatorului Assad", dar subliniind ca pentru aceasta este nevoie de eforturi diplomatice si "nu de soldati americani instruiti in mijlocul unui alt razboi civil in Orientul Mijlociu".

In fata dezastrului umanitar provocat de conflictul ce a facut 280.000 de morti si milioane de persoane stramutate in mai mult de cinci ani, Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa tina vineri o reuniune de urgenta axata pe ajutoare.

"Politica noastra externa trebuie sa fie puternica, dar trebuie sa fie de asemenea inteligenta", a insistat Obama, in fata elevilor acestei prestigioase scoli militare americane, aparand din nou decizia sa din vara anului 2013 de a nu ordona lovituri contra Siriei dupa ce regimul de la Damasc a utilizat arme chimice.