Polonia va dispune in curand de primele sale unitati de aparare teritoriala, formate din civili care au urmat o formare militara, un raspuns la amenintarea rusa, a anuntat joi ministrul Apararii, Antoni Macierewicz, citat de AFP.

"In septembrie va incepe inrolarea primilor membri ai apararii teritoriale", a declarat ministrul, in timpul unui congres al organizatiilor paramilitare care are loc la Ostroda (nord).

Deciziile au fost luate in aprilie, a adaugat ministrul, citat de agentia PAP.

"Apararea teritoriala este raspunsul nostru la pericolele legate de razboiul hibrid", tactica de infiltrare a Rusiei aplicata deja in Ucraina, a declarat si Grzegorz Kwasniak, care se va ocupa de conducerea acestor forte civile.

Potrivit conceptiei adoptate in aprilie, apararea teritoriala va numara 35.000 de persoana. Fiecare voievodat (judet) al tarii va dispune de o brigada, iar Mazovie (centru) de doua.

O prioritate vor fi voievodatele din est - Podlasie, Lublin si Podkarpacie - considerate cele mai vulnerabile, din cauza apropierii de Rusia.

In fata amenintarii din Rusia, gruparile paramilitare s-au activat in Polonia si in tarile baltice, si ele reprezentate la congres.

In Polonia, gruparile paramilitare Strzelec, create la inceputul secolului XX de parintele independentei poloneze, Jozef Pilsudski, atrag azi numerosi tineri si numara 12.000 de persoan.