Franta va primi 400 de imigranti pe luna, care provin din centrele de adapost din Grecia, in cadrul planului de cote obligatorii adoptat de UE anul trecut care prevede relocarea a 160.000 de extracomunitari in statele membre, a anuntat joi Ministerul francez de Interne, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

"Vom propune Greciei sa relocheze lunar 400 de persoane pe teritoriul nostru", a anuntat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, intr-un comunicat. El a precizat ca "in aceasta saptamana, in cadrul schemei de relocare, 97 de imigranti au ajuns in Franta, provenind din Grecia si Italia", iar "alte 253 de persoane vor sosi" pe teritoriul francez incepand cu data de 9 iunie.

Este vorba despre imigrantii luati in considerare in schema de relocare aprobata in septembrie anul trecut care au ajuns ilegal in Grecia si Italia, nu despre cei care au sosit in Grecia in urma acordului dintre UE si Turcia semnat la jumatatea luni martie anul acesta.

In cadrul acestei scheme, in Franta au fost relocati doar 500 de imigranti clandestini din cei 30.000 pe care tara a promis sa-i primeasca pe parcursul a doi ani. Primii refugiati, de origine eritreeana, au sosit pe teritoriul francez in noiembrie anul trecut, iar saptamana trecuta au venit alti extracomunitari, in special din Eriteea, Siria si Irak, fiind directionati spre centre de primire, inainte de a demara procedurile legate de azil, potrivit ministrului francez de Interne.

Bernard Cazeneuve a subliniat "determinarea guvernului francez de a-si respecta angajamentele sale europene in respectiva chestiune" si de a contribui "intr-o maniera decisiva" la gestionarea acestei crize a migratiei.

Dintre cei 160.000 de imigranti luati in considerare de schema de relocare agreata de UE, doar 2.000 au fost relocati in prezent, fiind pusa la indoiala, de nenumarate ori, viabilitatea acestui plan.