Presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a cerut renuntarea la "visele utopice" ale unei integrari totale si a pledat in schimb pe concentrarea pe lupta impotriva euroscepticilor, cu trei saptamani inainte de referendumul privind apartenenta Marii Britanii la UE, scrie AFP.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

Pentru "a evita scenariul triumfator al fortelor politice anti-liberale si eurosceptice", Tusk a apreciat ca este necesar sa fie abandonate "visele utopice si sa fie avute in vedere activitatile practice, precum intarirea granitelor externe ale UE si definitivarea Uniunii bancare".

Tusk, care conduce reuniunile sefilor de stat si de guvern in cadrul reuniunilor europene, a facut aceste declaratii miercuri, in discursul sustinut la un forum organizat in capitala belgiana de catre o federatie patronala din UE.

"A forta viziuni lirice si, in realitate, naive ale unui entuziasm european - prea putin conteaza buna credinta a partizanilor lor - nu este un raspuns potrivit pentru problemele noastre", spus acesta.

"In primul rand pentru ca pur si simplu nu e posibil si in al doilea rand pentru ca, paradoxal, a promova aceste lucruri conduce in cele din urma la intarirea euroscepticismului, si nu doar in Marea Britanie", a pledat polonezul.

Intr-un interviu publicat marti de saptamanalul german Der Spiegel, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a facut afirmatii similare.

"Cred ca prea multa Europa va sfarsi prin a ucide Europa. Dar este la fel de adevarat ca prea putina Europa va ucide de asemenea Europa", a spus el.