Directorul general al Oficiului European de Lupta impotriva Fraudei (OLAF), Giovanni Kessler, a anuntat marti ca a angajat o actiune in fata justitiei europene pentru a obtine anularea deciziei Comisiei Europene de a-i ridica imunitatea diplomatica, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta anulare fusese consecinta unei anchete a OLAF care a dus la demisia in octombrie 2012 a comisarului european al sanatatii, John Dalli, si in cursul careia Kessler este suspectat ca s-ar fi bazat pe interceptari telefonice ilegale, potrivit dreptului belgian.

'Am decis sa aduc cazul in fata Curtii Europene de Justitie. Acum, acesta este in mainile judecatorilor europeni', a spus Kessler intr-o conferinta de presa, la Bruxelles. El a estimat ca decizia Comisiei de a-i ridica imunitatea 'ii pune in pericol independenta, ca si pe cea a OLAF' si risca 'sa creeze un precedent care ar putea afecta capacitatea de investigatie a OLAF'. Ridicarea imunitatii diplomatice a lui Kessler, fost procuror antimafia in Sicilia si director general al OLAF din 2011, a deschis calea audierii sale de catre justitia belgiana.

In octombrie 2012, maltezul John Dalli fusese fortat sa demisioneze de presedintele Comisiei Europene la vremea respectiva, Jose Mauel Barroso, dupa acuzarea sa de catre OLAF de presupus trafic de influenta in domeniul industriei tutunului. De atunci, John Dalli si-a clamat inocenta, afirmand ca a fost victima unui 'complot urzit de Comisia si industria tutunului' intr-un moment in care el se pregatea sa inaspreasca legislatia impotriva tutunului si a depus o plangere cerand clarificarea conditiilor in care a fost acuzat de catre OLAF.

Aceasta a determinat justitia belgiana sa ceara ridicarea imunitatii diplomatice a lui Giovanni Kessler pentru a-l putea audia. OLAF are misiunea de a demasca eventualele fraude comise cu fondurile UE. In raportul sau anual, aparut marti, Oficiul a scris ca a descoperit fraude totalizand 888 de milioane de euro in 2015.