Secretarul general al Organizatiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, a cerut marti o reuniune de urgenta a statelor membre pentru a discuta despre "criza institutionala" din Venezuela, atragandu-si un raspuns dur din partea presedintelui venezuelean, Nicolas Maduro, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Intr-o scrisoare de 132 de pagini adresata presedintelui Consiliului Permanent al OSA, Luis Almagro afirma ca Venezuela cunoaste o "alterare a ordinii sale constitutionale" care a afectat democratia din tara.

El a solicitat o reuniune a celor 34 de state membre ale OSA intre 10 si 20 iunie. "Criza institutionala din Venezuela impune schimbari urgente in actiunile executivului", a scris Luis Almagro, subliniind ca tara "risca sa cada imediat intr-o situatie de ilegitimitate". Consiliul Permanent poate decide sa suspende adeziunea Venezuelei la OSA printr-un vot de doua treimi, motivand ca doreste sa mentina democratia.

Socialistul Nicolas Maduro a reactionat vehement, lansand un apel la "revolta nationala in fata amenintarilor internationale". "Carta democratica inter-americana, o pot impaturi fin si sa ii dea o intrebuintare mai buna, d-le Almagro", a declarat la scurt timp presedintele venezuelean in fata partizanilor sai. Nicolas Maduro a mai anuntat ca va depune plangere impotriva liderilor parlamentului, dominat de opozitie, pentru "uzurparea functiei" si "tradare", din cauza cererii de interventie pe langa OSA, a explicat el.

La randul sau, opozitia si-a exprimat satisfactia in urma initiativei lui Luis Almagro. "Comunitatea internationala, inclusiv OSA, nu poate ignora grava criza umanitara pe care o traversam, nu doar penuria de medicamente si hrana, dar si incalcarea drepturilor omului", a afirmat presedintele parlamentului de la Caracas, Henry Ramos Allup. "O explozie in Venezuela va afecta intreaga regiune", a insistat el.

In ultimele luni, Luis Almagro l-a acuzat deja pe presedintele venezuelean ca devine un "dictator". Parlamentul Venezuelei a cerut ca Luis Almagro sa invoce Carta democratica inter-americana pentru a evalua daca guvernul lui Nicolas Maduro a incalcat principiile acesteia. La inceputul lui mai, o coalitie a opozitiei a strans 1,85 milioane de semnaturi pentru organizarea unui referendum de revocare a lui Nicolas Maduro.

Aliatii presedintelui socialist au afirmat ca petitia este plina de ilegalitati. Adversitatea dintre cele doua tabere este exacerbata de o violenta criza economica ce a lovit tara in momentul prabusirii cursului petrolului, unica sa sursa de venituri. Cu rafturi goale in magazine, o penurie de medicamente si intreruperi zilnice ale curentului electric, 68% dintre venezueleni doresc plecarea lui Nicolas Maduro.