Politia din Istanbul a arestat mai multi militanti marti, ziua celei de-a treia aniversari a revoltei antiguvernamentale vizand regimul islamist-conservator al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Dupa cum s-a intamplat in repetate randuri, guvernul a interzis orice miting in jurul emblematicei piete Taksim din Istanbul, punctul de plecare a frondei din primavara lui 2013, insa mai multe sute de manifestanti au defilat in cursul serii pe o artera invecinata.

Sute de politisti inarmati au fost desfasurati in piata Taksim in apropierea gradinii Gezi, iar accesul in piata si in parc au fost interzise publicului pe intreaga durata a zilei, a constatat AFP.

In pofida barierelor metalice instalate pentru a impiedica circulatia pietonilor in piata Taksim, mai multe sute de militanti din randul opozitiei au defilat luni seara pe strada Istiklal, principala artera comerciala din Istanbul, situata in vecinatate.

In mica gradina publica Gezi a luat nastere valul de contestare impotriva regimului Recep Tayyip Erdogan, care domneste neintrerupt peste tara din 2003, mai intai in fruntea executivului si apoi ca presedinte din 2014.

Manifestatia s-a desfasurat pasnic, dar politia s-a confruntat cu un grup disident format din cateva zeci de persoane, operand arestari.

De asemenea, manifestatii au avut loc Ankara si Antalya (sud), fara sa se semnaleze incidente deosebite.

Pe de alta parte, politia a perchezitionat marti sediul camerei arhitectilor din Istanbul, foarte activa in timpul revoltei, si a retinut 16 persoane, au informat reprezentanti ai acesteia.