​Miercuri se inaugureaza cu fast in Elvetia cel mai lung tunel feroviar din lume, sapat sub Alpi si cu o lungime de 57 km. Lucrarile au durat 17 ani si au costat 11 miliarde euro, iar tunelul Gotthard va fi parcurs in doar 20 de minute de trenurile de pasageri care vor circula incepand cu luna decembrie. La inaugurare vor particpa Angela Merkel, François Hollande si Matteo Renzi, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 2.600 de muncitori au construit tunelul la care lucrarile nu s-au oprit timp de 17 ani, fiind vorba de unul dintre cele mai mari proiecte de constructie din istoria Europei. Autoritatile elvetiene spera ca o buna parte din traficul de marfa de pe sosele va fi transferat pe calea ferata.

Constructia a fost finantata in proportie de 65% de o taxa impusa pe vehiculele grele care au traversat vechiul tunel (in medie 3.600/zi).

Tunelul este cu 3 km mai lung decat Seikan din Japonia si cu 7 km mai lung decat tunelul de sub Canalul Manecii. Trenurile de pasageri pot rula cu maxim 250 km/h prin tunel, iar cele de marfa, cu cel mult 160 km/h. Tunelul va putea fi traversat in 20 de minute si timpii de calatorie intre Zurich si Lugano vor scadea cu 45 minute, iar intre Berlin si Milano, cu aproape doua ore. Tunelul va deveni parte esentiala a coridorului feroviar de transport ce leaga porturile Genova si Rotterdam.

Pe sub pasul Gotthard exista un tunel de 15 km construit intre 1872 si 1882 cu pretul a 177 de vieti.

Prin noul tunel ar trebui sa treaca zilnic 325 de trenuri, dintre care 260 de marfa. Trenurile de pasageri vor circula incepand cu luna decembrie.

In China exista un proiect de tunel feroviar de 123 km, iar in Europa exista o propunere de tunel care ar lega Helsinki de Tallinn (80 km).