Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a apreciat ca in prezent exista "prea multi" refugiati in Europa dupa valul de sosiri de anul trecut si ca acesti migranti care cauta protectie nu trebuie sa ramana decat provizoriu la fata locului, potrivit unui interviu publicat marti de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, relateaza AFP.

"Cand privim chipul fiecarui refugiat, mai ales cele ale copiilor si femeilor, resimtim suferinta lor si o fiinta umana care are conditii de viata mai bune are responsabilitatea sa-i ajute. Dar, pe de alta parte, exista prea multi, in prezent", in Europa, a declarat liderul spiritual tibetan pentru publicatia citata, scrie Agerpres.

"Europa, Germania, in special, nu poate deveni o tara araba, Germania este Germania", a adaugat el, referindu-se la faptul ca majoritatea migrantilor provin din tari arabe ca Siria sau Irak.

"Este cu atat mai dificil pe plan practic. Si pe plan moral, consider de asemenea ca acesti refugiati nu ar trebui sa fie primiti decat provizoriu. Obiectivul ar trebui sa fie ca ei sa revina (in tara lor) si sa ajute la reconstructia tarii lor", a apreciat Dalai Lama, care traieste el insusi in exil in India de peste 50 de ani.

Germania a primit anul trecut un numar record de un milion de refugiati. Afluxul a incetinit semnificativ in acest an, in urma in special a inchiderii "rutei Balcanilor", principala cale de acces din Turcia, anul trecut. Dalai Lama si-a exprimat din nou speranta de a reveni in Tibet, China, "poate in cativa ani". "In cazul in care conditiile revenirii mele sunt intrunite sau cel putin pentru o scurta vizita, aceasta ar fi pentru mine o bucurie", a afirmat el.