Potrivit unor sondaje publicate marti, majoritatea britanicilor sunt favorabili iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana dupa referendumul organizat pe 23 iunie, relateaza AFP, citata de Agerpres.

In timp ce tabara in favoarea mentinerii in UE parea sa isi fi majorat diferenta saptamana trecuta, doua sondaje ICM realizate pentru cotidianul The Guardian arata, din contra, ca sustinatorii Brexitului sunt in frunte.

Primul sondaj a fost realizat prin telefon pe un esantion reprezentativ de 1.004 persoane, intre 27 si 29 mai. Al doilea a fost efectuat la aceleasi date pe 2.052 de persoane, on-line, metoda care de obicei da un rezultat mai favorabil iesirii din UE.

Ancheta pe internet plaseaza partizanii Brexitului la 47%, iar adversarii acestuia la 44%, 9% fiind nehotarati.

Sondajul telefonic a indicat votul in favoarea iesirii din UE la 45%, fata de 42% pentru "nu" si 13% indecisi.

Este primul sondaj ICM realizat prin telefon care plaseaza tabara pro-Brexit pe primul loc. Pana in prezent, numai doua anchete prin telefon realizate de alte institute de sondaje au aratat un rezultat asemanator.

Media celor doua sondaje, nehotaratii fiind exclusi, arata ca 52% dintre persoanele chestionate se declara pentru iesirea Marii Britanii din UE, fata de 48% in favoarea ramanerii.

Cu toate acestea, potrivit mediei ultimelor sase sondaje realizate de institutul What UK Thinks, tabara mentinerii se situeaza in continuare pe primul loc, cu 51%, fata de 49% pentru Brexit. Saptamana trecuta, scorul era de 53% la 47%, reaminteste AFP.