Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marti ca vrea sa amelioreze relatiile cu Rusia, dar ca nu intelege ce fel de "prim pas" asteapta Moscova de la Ankara, afirmand ca ambele parti ar trebui sa lucreze impreuna pentru imbunatatirea relatiilor, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Erdogan a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta la Izmir (vestul Turciei, pe tarmul Marii Egee) ca este ingrijorat de modul in care au fost sacrificate relatiile pentru ceea ce el a descris drept o "eroare de pilotaj", referindu-se la doborarea de catre Turcia, in noiembrie anul trecut, a unui avion de lupta rusesc, despre care Ankara a spus ca a intrat in spatiul aerian turc.

In urma cu o zi, purtatorul de cuvant al guvernului turc afirma, intr-un gest de bunavointa fata de Moscova, ca tensiunile diplomatice dintre Turcia si Rusia nu sunt "insurmontabile" si cele doua tari isi pot reface legaturile afectate de criza siriana "pe calea dialogului".

"Nu cred ca tensiunile noastre si problemele noastre sunt insurmontabile sau de nereparat. Prin calea dialogului, cred ca acest lucru poate fi reglat", a spus Numan Kurtulmus, la capatul unei sedinte de guvern.

Afirmatiile acestuia vin dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat saptamana trecuta, potrivit presei turce, ca Rusia doreste sa reia legaturile cu Turcia si asteapta demersuri concrete din partea Ankarai, inexistente pentru moment.

Putin a cerut si scuze din partea Turciei.

Legat de acest aspect, Kurtulmus a ramas vag, dar a reafirmat ca, "daca aviatia turca ar fi stiut ca e vorba de un (aparat) rus, ea ar fi actionat diferit". "Turcia nu a doborat acel avion deliberat", a subliniat vicepremierul.

Seful diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu, s-a alaturat si el acestui ton pozitiv, propunand un "grup comun de lucru" pentru restabilirea raporturilor bilaterale.

Potrivit analistilor, nou guvern turc condus de Binali Yildirim, un fidel al presedintelui Erdogan, incearca sa normalizeze relatiile Turciei cu mai multi fosti parteneri regionali, printre care Rusia si Israel.