Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat marti ca nu trebuie sa existe o asteptare de "schimbare" a atitudinii Uniunii Europene in privinta sanctiunilor impotriva Rusiei, cu ocazia vizitei sale prevazute in iunie la Sankt Petersburg, scrie AFP.

Jean-Claude JunckerFoto: Comisia Europeana

"Vizita mea la Sankt Petersburg, care are o dimensiune economica, ianinte de o dimensiune politica, nu va fi o ocazie pentru UE de a anunta vreo schimbare a atitudinii noastre in privinta Rusiei", a declarat el, in cadrul unei intalniri cu Asociatia presei prezidentiale franceze, la Paris.

"Nu voi schimba aprecierea generala pe care o are UE in privinta actiunilor dl Putin", a subliniat Jean-Claude Juncker.

El a reamintit ca s-a "vazut in mai multe randuri cu Vladimir Putin pentru a-i spune ca sanctiunile raman ceea ce sunt atat timp cat acordurile de la Minsk nu vor fi traduse in fapte".

Seful Comisiei a notat ca anuntul vizitei sale a starnit "agitatie in anumite state membre" ale UE, dar a apreciat ca nu este cazul.

"Lista reprezentantilor statelor membre ale UE care s-au deplasat in Rusia si, deci, la Moscova un ultimele luni este destul de impresionanta", a aratat el.

Jean-Claude Juncker va participa in 16 iunie la un forum economic international la Sankt Petersburg, intr-un context tensionat cu Rusia. UE urmeaza sa decida la finele lui iunie prelungirea sau nu a acestor sanctiuni.

Intentia presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a participa luna viitoare la Forumul Economic din Sankt Petersburg a starnit o rezistenta in crestere din partea Statelor Unite, a unor tari europene si chiar in cadrul staff-ului sau, dupa cum scria Politico.eu in urma cu o zi.

Potrivit unor surse diplomatice, exista temerea ca vizita lui Juncker ar putea intari pozitia presedintelui rus Vladimir Putin inaintea unui summit crucial in care se va discuta prelungirea sanctiunilor economice impuse Moscovei pentru implicarea in conflictul din estul Ucrainei.