O tanara spaniola a obtinut, marti, din partea justitiei franceze transferul in Spania a spermei sotului sau defunct, in vederea unei inseminari post-mortem, o practica interzisa in Franta, dar autorizata in tara sa, relateaza AFP.

Refuzul transferului este "o incalcare in mod evident excesiva a dreptului sau privind respectarea vietii private si familiale", a apreciat Consiliul de Stat, cea mai inalta jurisdictie administrativa din Franta, in sprijinul deciziei sale.

Astfel, Consiliul a ordonat luarea "tuturor masurilor necesare pentru a permite transferul gametilor in Spania".

Mariana Gomez-Gonzalez a fost casatorita cu un italian, Nicola Turri, care a murit de cancer in iulie 2015, la Paris, unde cuplul locuia atunci.

Cand sotul sau s-a imbolnavit, acesta a fost nevoit sa-si congeleze sperma la Paris, chimioterapia avand drept efect si inducerea sterilitatii.

De la decesul lui, femeia s-a luptat sa obtina exportul spermei sotului sau in Spania, unde inseminarea post-mortem este autorizata, spre deosebire de Franta, care rezerva reproducerea asistata medical doar cuplurilor de varsta fertila.

Tanara vaduva s-a angajat la aceste eforturi in numele respectului pentru planul lor de a avea un copil si al dreptului sau de a decide ea insasi cu privire la viata sa. Cererea sa fusese anterior respinsa de catre un tribunal administrativ.

Desi inseminarea post-mortem este permisa in Spania, legea prevede un termen de maximum un an de la deces, adica, in acest caz, poate fi efectuata numai pana in luna iulie anul acesta.