Liderii UE ce promoveaza "iluzii"utopice privind o Europa unita au pierdut contactul cu popoarele lor si risca sa piarda in fata populistilor eurosceptici hotarati sa rupa blocul comunitar, a declarat luni Donald Tusk, presedintelui Consiliului European.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

Tusk, care va prezida un summit al liderilor UE luna viitoare, la cateva zile dupa ce britanicii vor vota la referendumul privind iesirea din Uniune, a facut publice aceste critici intr-un discurs catre colegii sai conservatori din tarile UE, inclusiv multi suporteri a unei Europe mai federale.

Noi suntem cei care astazi suntem responsabili pentru a confrunta cu realitatea toate felurile de utopii - o utopie a Europei fara state natiuni, o utopie a Europei fara interese si ambitii in conflict, o utopie a unei Europe ce isi impune valorile in lumea exterioara”, a psus fostul premier polonez.

“Obsedati de ideea integrarii instantanee si totale, am esuat in a vedea ca oamenii de rand, cetatenii Europei, nu impartasesc euro-entuziasmul nostru. Deziluzionati de grandioasele viziuni ale viitorului, ei solicita sa facem fata realitatii din acest moment mai bine decat am facut-o pana acum… Euroscepticismul a devenit o alternativa pentru aceste iluzii”, a declarat Tusk.