Hissene Habre, fostul presedinte al Ciadului, a fost condamnat luni de un tribunal special african la inchisoare pe viata pentru crime impotriva umanitatii, violuri, asasinate, sclavie si rapire. Fostul presedinte are la dispozitie 15 zile pentru a ataca in instanta aceasta decizie. Acest proces este primul din lume in care un fost sef de stat este adus in fata unei instante intr-o alta tara pentru acuzatii de incalcare ale drepturilor omului. O comisie de ancheta din Ciad a estimat ca bilantul represiunii din timpul lui Hissene Habre este de aproximativ 40 de mii de morti, potrivit AFP.

Procesul raspunde, de asemenea, si plangerilor in crestere impotriva Curtii Penale Internationale de la Haga, acuzata ca nu ii urmareste pe liderii africani, pe motiv ca acest continent ii poate judeca el insusi.

"Hissene Habre, Tribunalul special v-a gasit vinovat de crime impotriva umanitatii, viol, sclavie, omucidere voluntara, executii masive si sistematice, indepartarea unor persoane urmata de disparitia lor, tortura si acte inumane", a afirmat presedintele Tribunalului special, Gberdao Gustave Kam.

Tribunalul a mai stabilit ca fostul dictator din Ciad sa fie achitat pentru acuzatiile de "crime de razboi, tratamente inumane si detentie ilegala".

Hissene Habre a condus Ciadul in perioada 1982-1990 inainte sa fie inlaturat de la putere de unul dintre fostii sai colaboratori, actualul presedinte Idriss Deby Itno, si sa se refugieze in Senegal in decembrie 1990.

El a fost arestat in iunie 2013 si este judecat din 2015 de Camera africana extraordinara, un tribunal african special.

Considerat fara surprize, verdictul a fost salutat de organizatiile de aparare a drepturilor omului.

"Condamnarea lui Hissene Habre pentru aceste crime atroce la 25 de ani de la comiterea lor reprezinta o imensa victorie pentru victimele din Ciad", a afirmat un reprezentant al Human Rights Watch.