Fortele irakiene de elita au intrat luni dimineata in orasul Fallujah pentru a alunga gruparea Stat Islamic din acest bastion jihadist situat la doar 50 km vest de Bagdad, scrie AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

"Fortele irakiene au intrat in Fallujah cu sustinerea aeriana a coalitiei internationale si a armatei aeriene irakiene, precum si cu sprijinul artileriei si a tancurilor", a declarat generalul Abdelwahab al-Saadi, comandantul operatiunii.

"Fortele serviciului anti-terorism (CTS), politia (provinciei) Al-Anbar si armata irakiana au inceput sa intre in Fallujah din trei directii in jurul orei 04,00 (01,00 GMT)", a precizat el.

"Exista o rezistenta din partea Daesh", a afirmat acesta.

La randul sau, purtatorul de cuvant al CTS Sabah al-Nomane a declarat: "Am luat cu asalt in aceasta dimineata Fallujah".

Fortele de elita ale CTS au luat cu asalt mai multe orase din Irak recucerite din mainile jihadistilor in acesti ultimi doi ani.

Implicarea lor marcheaza o noua faza a ofensivei impotriva Fallujah, primul oras cazut in mainile Statului Islamic in ianuarie 2014, inainte de ofensiva lansata de jihadisti cinci ani mai tarziu, in urma careia au cucerit vaste teritorii din Irak, printre care Mosul, al doilea oras al tarii, aflat inca in mainile lor.

In cursul ofensivei lansate in urma cu o saptamana pentru cucerirea Fallujah, fortele irakiene au cucerit mai multe localitati si sectoare in jurul bastionului jihadist.

Doar cateva sute de familii au reusit sa fuga inainte de lansarea asaltului impotriva Fallujah, unde circa 50.000 de civili sunt prinsi in focul luptelor. Jihadistii sunt banuiti ca incearca sa-i foloseasca drept scut uman.

Fallujah a fost anterior un simbol sub ocupatia americana. Armata americana a facut eforturi foarte mari in 2004 pentru curatarea sa de insurgenti si a dus aici unele dintre cele mai dure lupte dupa razboiul din Vietnam.

Triburile sunite sunt foarte puternice in Fallujah, supranumit "orasul moscheilor".