Apelurile la greva lansate in sectorul transporturilor in Franta odata cu apropierea inceperii Campionatului european de fotbal indica faptul ca aceasta tara se pregateste pentru o noua saptamana agitata din punct de vedere social, sindicatele care se opun reformei Codului muncii sperand sa faca guvernul sa renunte la ea, comenteaza AFP, potrivit Agerpres. De aproape trei luni, reforma Codului muncii - in dezbatere la parlament - divizeaza majoritatea socialista aflata la putere si opozantii sai incearca sa exercite presiuni paralizand activitati in tara.

Proteste violente in ParisFoto: Captura Ruptly TV

Executivul - foarte nepopular cu mai putin de un an inainte de alegerile prezidentiale - a refuzat pana in prezent orice compromis, contribuind la inasprirea protestelor conduse de primul sindicat al tarii, CGT, apropiat din punct de vedere istoric de Partidul comunist.

Dupa o saptamana marcata de blocarea siturilor petroliere in Franta, situatia s-a ameliorat usor in aprovizionarea cu carburanti, dar perturbarile au continuat duminica, numeroase benzinarii fiind in continuare in dificultate.

Sase dintre cele opt rafinarii franceze sunt in continuare oprite sau functioneaza la capacitate redusa. Greva a fost reconfirmata la terminalele petroliere din Marseille (sud) si Le Havre (nord-vest), care alimenteaza cele doua aeroporturi pariziene Orly si Roissy cu kerosen. Guvernul a impus totusi un serviciu minim, permitand o reluare partiala a expedierii de hidrocarburi.

'Carburantii vor exista in benzinarii' luni, a promis duminica purtatorul de cuvant al guvernului, Stephane Le Foll.

Daca Francois Hollande si premierul Manuel Valls inteleg sa mearga pana la capat cu proiectul de lege, unii deputati socialisti estimeaza ca o modificare a unui articol, punctul nevralgic al revoltei, ar putea constitui o iesire din criza.

Opozantii contesta acest articol care ar permite intreprinderilor sa negocieze direct cu proprii salariati conditiile de munca, in locul negocierilor generale pe sectorul de activitate. Ei estimeaza ca aceasta dispozitie favorizeaza incertitudinea.

Pentru prima oara in ultimele doua luni, primul ministru a apelat la presedintele CGT, Philippe Martinez, care a vazut in aceasta un 'semn bun'. Duminica seara, el a cerut retragerea articolului incriminat.

Potrivit unui sondaj pentru Le Journal du Dimanche, 46 % dintre francezi doresc ca guvernul sa-si retraga proiectul, in timp ce 40 % doresc ca el sa fie modificat, in timp ce doar 13 % sunt de parere ca trebuie mentinuta situatia existenta.

Opozantii textului, care denunta o reforma prea liberala, nu se descurajeaza. Opt sindicate au lansat un apel la 'continuarea si amplificarea mobilizarilor' odata cu apropierea zilei de actiune pe plan national 14 iunie, data aleasa astfel incat sa coincida cu inceperea dezbaterii textului in Senat.

Mobilizarea sindicalistilor se va concentra pe societatile de transporturi.

In sectorul cailor ferate, unde negocierile interne asupra timpului de lucru al feroviarilor intra in etapa finala, cele patru sindicate reprezentative au depus preavize de greva reinnoibile de marti seara.

Sindicatele spera sa obtina negocieri care urmeaza sa continue pana in 6 iunie, cu cateva zile inainte de lovitura de incepere a Campionatului european de fotbal, 10 iunie, in care Societatea Nationala a Cailor de Fier (SNCF) este transportatorul oficial.

In regiunea pariziana, dificultati sunt prevazute incepand de joi in metrou si in transporturile locale din cauza apelului la greva 'pe termen nelimitat' lansat de CGT. Acest sindicat cere redeschiderea negocierilor salariale anuale si retragerea reformei.

La randul sau, SUD - a treia forta sindicala - isi cheama membrii la o greva nelimitata in aceasta saptamana contand pe lansarea Campionatului european de fotbal care va atrage in Franta mii de suporteri.

'Nu vor fi greve la trenuri si la metrou' in timpul Euro, a asigurat totusi duminica liderul Partidului socialist Jean-Christophe Cambadelis, sustinand ca 'nu crede nici o secunda ca ei vor lua ostatica Franta'.

In sectorul aerian, sindicatele din Aviatia civila au lansat un apel la greva de vineri pana duminica, de aceasta data doar pentru revendicari intene.

In fine, in porturi, CGT a cerut membrilor sai sa-si sisteze lucrul joi.