Familia unui taximetrist care a fost ucis intr-o lovitura cu drona impotriva liderului talibanilor afghani executata in Pakistan a depus o plangere penala impotriva guvernului SUA, informeaza The Guardian.

Sofer de taxi, omorat de drona americana impreuna cu liderul taliban MansourFoto: Reuters/ captura ecran

Mohammad Azam a fost ucis pe 21 mai cand, fara sa stie cine este, il transporta pe Mullahul Akhtar Mansour catre Quetta, capitala Balochistanului.

Lovitura fara precedent a pus sub semnul intrebarii posibilitatea negocierilor de pace cu talibanii, ca si relatiile SUA-Pakistan.

De asemenea, a devastat familia lui Azam, care muncea de opt ani ca sofer in Taftan, un oras din desert, apropiat de o importanta trecere de la frontiera cu Iranul.

„El era singurul ce punea paine pe masa pentru marea noastra familie, a fost un atac la adresa familiei noastre care castiga cu greu cat sa aiba doua mese pe zi”, a spus Mohammad Qasim, fratele mai mare al lui Azam.

Azam isi sustinea sotia, cei patru copii si un frate cu dizabilitati, Yar Muhammad.

„Cine ii va hrani acum? Fac apel la lumea civilizata, inclusiv la cele organizatii pentru drepturile omului, sa investigheze uciderea brutala a fratelui meu si sa-i compenseze pe copii lui”, a spus Qasim.

El a introdus un raport preliminar de investigare pentru crima, nominalizand „autoritatile SUA” care au clamat responsabilitatea atacului.

Politia este obligata sa investigheze cazul.

„De cel l-au ucis americanii doar pentru conducerea unei masini. Nu scria pe fruntea lui Mansour ca este lider taliban. Calatorea cu documente valide”, a acuzat Qasim.

Mansour se dadea drept cetatean pakistanez, folosind un pasaport si un buletin fals cu numele Muhammad Wali.

Mureed Shah,un oficial din administratia locala a spus ca Azam „nu avea nicio legatura cu niciun grup militant”.

Akhtar Mansour, liderul talibanilor afgani, a fost ucis intr-un raid aerian american in Pakistan.

"Mollahul Akhtar Mansour era supravegheat de ceva timp. El a fost ucis ieri intr-un atac cu drona in Baloutchistan", au afirmat duminica serviciile de informatii afgane.