Mii de civili si sute de voluntari umanitari se afla "in pericol imediat" in nordul Siriei, a avertizat sambata un grup umanitar, dupa ce un atac de proportii comis de catre militanti ai organizatiei teroriste Stat Islamic a rupt in doua ultima enclava detinuta de rebeli la nord de provincia Alep, transmite agentia DPA, citata de Agerpres.

"Intreaga zona A'zaz", aflata langa granita cu Turcia, este nesigura, iar civilii au nevoie de un coridor umanitar care sa le permita sa ajunga intr-o regiune sigura, a declarat pentru agentia de presa germana Karl Schembri, purtator de cuvant al Consiliului Norvegian pentru Refugiatii din Orientul Mijlociu.

Jihadistii au luat cu asalt sambata Marea, principalul oras situat in sudul enclavei, dupa ce cu o zi in urma o izolasera de A'zaz. La periferia orasului s-au dat lupte grele, a declarat Rami Abdel-Rahman, seful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Ammar al-Najjar, un voluntar din Marea, a declarat pentru DPA ca intre 1.500 si 2.000 de familii incearca sa fuga din oras.

De vineri dimineata, cel putin 41 de combatanti rebeli si 27 de civili au fost ucisi in luptele care au avut loc in jurul A'zaz si Marea, iar jihadistii au amplasat noua masini-capcana pentru a sparge apararea rebelilor, a anuntat OSDO.

Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) si-a exprimat sambata profunda ingrijorare cu privire la fuga a circa 165.000 de persoane stramutate si care s-ar regrupa in numar mare in apropiere de A'zaz. "Oamenii au inceput sa fuga din cauza luptelor intense din nordul Alepului. Civilii sunt prinsi la mijloc intre cele doua tabere care se lupta si nu reusesc sa aiba acces la servicii medicale, hrana, apa si nici nu sunt in siguranta", a transmis UNHCR intr-o declaratie.