O ridicare a sanctiunilor impotriva Rusiei este posibila "gradual, daca se inregistreaza progrese in aplicarea acordurilor de la Minsk privind conflictul ucrainean, a declarat vineri seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP.

Frank-Walter SteinmeierFoto: Photothek - Thomas Kohler

"Sper ca pana la finele lui iunie vor exista progrese (...). Vom vedea daca vom putea reduce gradual sanctiunile sau daca va trebui sa ramanem la masurile actuale", a spus ministrul, la Tallinn.

"Daca nu vor exista progrese, va fi necesara de asemenea o evaluare", a spus e, adaugand ca "scopul nostru nu este mentinerea sanctiunilor, ci rezolvarea conflictului".

Afirmatiile acestuia vin a doua zi dupa declaratiile sale facute la Vilnius si la Riga, unde a apreciat ca perenizarea sanctiunilor este "mai dificila" in acest an, din cauza unei "rezistente sporite" a unor tari membre.

"Suntem constienti de faptul ca rezistenta in UE fata de prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei a sporit", spusese Steinmeier, intr-un interviu difuzat joi de agentia de presa baltica BNS.

Pentru prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei este nevoie de un vot unanim.