Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege a integrarii, al carei obiectiv este stimularea integrarii refugiatilor pe piata muncii si care prevede inclusiv sanctiuni sau reducerea ajutoarelor sociale in cazul celor care refuza sa munceasca, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

"Este o piatra de temelie pentru integrarea acestor persoane in societatea germana", a punctat cancelarul Angela Merkel, precizand ca legea se bazeaza pe principiul "sprijinim si cerem", adica sa incurajeze angajarea celor care manifesta vointa sa munceasca si depun eforturi in acest sens.

In proiectul de lege este inclusa si obligativitatea participarii la asa-numitele cursuri de integrare si de invatare a limbii germane, element care in opinia cancelarului Merkel este un factor esential al acestei 'vointe de integrare'.

Sefa guvernului a insistat asupra imbunatatirii accesului migrantilor pe piata muncii si organizarii mai multor cursuri de integrare, respectiv cursuri de invatare a limbii germane si de calificare profesionala.

Anul trecut au sosit in Germania aproape 1,1 milioane de migranti proveniti mai ales din Orientul Mijlociu, Africa si Asia. Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel si mediul de afaceri german au impulsionat adoptarea unui set de masuri menit sa inlesneasca integrarea lor pe piata muncii, afectata de lipsa fortei de munca ce rezulta in urma ratei reduse a natalitatii si a imbatranirii populatiei germane. Executivul de la Berlin vede in valul de refugiati o oportunitate pentru rezolvarea acestor probleme, argument invocat si de Angela Merkel in sustinerea politicii usilor deschise fata de migrantii extracomunitari.

Totusi, o serie de articole din proiectul de lege propus sunt criticate de organizatiile de sustinere a refugiatilor, care considera ca ele limiteaza puterea de decizie a acestora. De exemplu, timp de trei ani solicitantii de azil nu vor avea libertatea de a alege unde doresc sa locuiasca in Germania, ei urmand sa fie obligati sa ramana in landul unde au fost repartizati conform unor contingente de distributie pentru intreaga tara.