Politia greaca a inceput marti dimineata sa evacueze, feriti de camere de luat vederi si in calm, mii de imigranti din tabara clandestina instalata la Idomeni, de la granita cu Macedonia, informeaza AFP. In tabara de la Idomeni traiesc, in conditii sordide, de peste 3 luni circa 8.400 de imigranti.

Tabara de refugiatiFoto: Captura YouTube

La evacuare iau parte peste 700 de politisti asistati de un elicopter, potrivit unei surse din politie. Un reprezentant al organizatiei Medecins sans frontieres, prezent la fata locului, a explicat pentru AFP ca operatiunea este "foarte bine organizata" si ca se deruleaza calm.

Presa, cu exceptia televiziunii publice elene si agentiai de presa nationala ANA, nu a primit acces in tabara. Politia i-a orpit pe jurnalisti la o distanta de 3 km de tabara, a precizat un jurnalist AFP.

"Operatiunea a inceput marti, in jurul orei 4:00 GMT si se desfasoara in ritm lent si calm, nu este necesar sa se recurga la utilizarea fortei", a declarat pentru AFP, Giorgos Kyritsis, purtator de cuvant al serviciului de coordonare al crizei migratorii.

Acesta a estimat ca operatiunea va dura "o saptamana", intr-o declaratie facuta pentru televiziunea publica greaca ERT1.

La peste doua ore de ;a lansarea operatiunii, "609 imigranti au parazit zona" la bordul autovehiculelor catre centrele de primire din apropiere de Salonic, un oras apropiat aflat in nordul Greciei, a aratat politia locala intr-un comunicat de presa.

Este vorba despre 7 foste usine amenajate si doua tabere din corturi, a precizat Giorgos Kyritsis.