Presedintele american Barack Obama a anuntat luni ridicarea completa a embargoului asupra armelor impus Vietnamului, in cadrul vizitei sale de trei zile din statul vietnamez, ceea ce ar putea intensifica tensiunile deja ridicate cu China pe fondul teritoriiilor disputate in Marea Chinei de Sud.

HotNews.roFoto: Hotnews

Obama a facut anuntul dupa intalnirea cu liderii partidului comunist aflat la putere in Vietnam, relateaza BBC News online, citat de Mediafax.

Presedintele american a motivat decizia Washingtonului prin faptul ca ambele state "au ajuns la un nivel ridicat de incredere si cooperare".

Obama a inceput o vizita de trei zile in Vietnam unde a ajuns duminica noapte, in speranta de a intari legaturile economice si diplomatice dintre cele doua state, analizand posibilitatea ridicarii unui embargou asupra armelor impus Vietnamului.

Prin ridicarea embargoului asupra armelor impus din 1975, dar relaxat la finalul lui 2014, statul vietnamez va avea acces la tehnologia militara americana.

Desi partidele comuniste care se afla la conducerea Chinei si Vietnamului au legaturi stranse, politica Chinei a fortat Vietnamul sa-si revizuiasca strategia militara concentrandu-se pe intarirea capacitatii militare in zona de coasta pentru a descuraja orice ofensiva din partea Chinei in zona Marii Chinei de Sud.

Mare parte din tehnologia militara a Vietnamului provine din Rusia si Israel. Ridicarea embargoului ar putea ofensa China, care percepe sustinerea Statelor Unite oferita unor tari precum Vietnam si Filipine care solicita teritorii in zona respectiva ca o interferenta si o incercare de a castiga influenta in regiune.