Suspans in Austria, in asteptarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidentiale desfasurate duminica, rezultate asteptate luni. Rezultatele partiale dupa numararea a aproximativ 95% din voturi il dau invingator pe candidatul de extrema dreapta Norbert Hofer (cu 51,9%) in fata contracandidatului sau ecologist, Alexander Van der Bellen (48,11%). Cum distanta dintre cei doi este insa foarte mica, rezultatul scrutinului va fi cunoscut in urma numararii celor aproximativ 900 de mii de voturi prin corespondenta (5%), anunta AFP.

Norbert Hofer Foto: Wikipedia

Alegerile sunt urmarite cu sufletul la gura de intreaga Europa, in conditiile in care Austria este la un pas sa devina prima tara membra a Uniunii Europene condusa de un presedinte de extrema dreapta, daca rezultatul final va confirma victoria lui Norbert Hofer.

Norbert Hofer este inginer aeronautic in varsta de 45 de ani, candidat al partidului populist si nationalist FPO (Freiheitliche Partei Osterreichs). Inaintea alegerilor de duminica, unii contestatari ai lui Hofer si-au scris pe frunte "88", prescurtare codata de la Heil Hitler (H fiind a opta litera a alfabetului).

Contracandidatul sau, economistul Alexander Van der Bellen, este un independent sustinut de partidul Verzilor si unii socialisti de la SPO.

Candidatii celor doua mari partide din Austria, social-democrat (Rudolf Hundstorfer) si conservator (Andreas Khol) au ratat intrarea in turul al doilea al alegerilor pentru prima data din 1951 incoace.

In jur de 6,4 milioane de austrieci au fost asteptati duminica la urne pentru a il desemna pe succsesorul lui Heinz Fischer, care isi incheie cel de-al doilea mandat.