China inunda platformele de social media cu comentarii postate de sustinatori platiti, incercand sa influenteze opinia publica in favoarea sa, reiese dintr-un studiu realizat de cercetatori din cadrul Harvard, potrivit BBC.

Statuie imensa a lui Mao, ridicata in ChinaFoto: Captura YouTube

Studiul arata ca guvernul chinez si armata sa de ajutoare scriu circa 488 milioane de postari false pe an.

Pe langa aceste postari, autoritatile chineze fac eforturi de a gasi si a sterge continut considerat prea sensibil pentru a fi vazut de cetatenii chinezi.

Marea majoritatea a omentariilor si postarilor de pe platformele de social media sunt facute sa para ca venind din partea unor persoane obisnuite, explica autorii studiului condus de Gary King, din cadrul departamentului de Studiul guvernamantului din cadrul Harvard.

Multe dintre postari nu incearca sa interactioneze cu comentatorii critici prin argumente: "Nu isi apara guvernul, liderii, politicile de critici, nu conteaza cat de acide sunt acestea; de fapt, se pare ca incearca sa evite cu totul subiectele controversate", arata studiul.

Cel mai adesea, autorii acestor comentarii sunt membri ai Partidului Comunist sau persoane obisnuite platite sa posteze in favoarea guvernului sau sa laude reusitele statului si istoria tarii.

Studiul are la baza documente scurse in 2014 in care apareau numele si pseudonimele folosite online de aceste persoane angajate de autoritatile chineze sa posteze in favoarea statului.