Turcia nu a primit bani de la UE pentru refugiatii sirieni care traiesc in tara, conform unui acord convenit in martie pentru stagnarea fluxului de refugiati spre blocul comunitar, a declarat vineri un purtator de cuvant al presedintelui turc, relateaza DPA, potrivit Agerpres.

"Nu am primit inca niciun ban", a declarat Ibrahim Kalin, purtator de cuvant al presedintelui Recep Tayyip Erdogan. El a mentionat ca o suma de 120 de milioane de euro (134 milioane de dolari) a fost alocata pentru programele destinate refugiatilor, dar pana acum nu a fost furnizat nimic.

In aceasta saptamana, datele au aratat ca UE a primit numai 177 de refugiati sirieni din Turcia in ultimele doua luni, desi a pledat sa intensifice mecanismului de redistribuire a refugiatilor pe baza unor cote obligatorii.

Turcia gazduieste peste 2,2 milioane de refugiati sirieni, potrivit ONU. Kalin a afirmat ca guvernul a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru refugiati de la izbucnirea razboiului civil, in 2011.

Acordul Turcia-UE prevede ca blocul european sa acorde trei miliarde de euro, intr-o prima etapa, o suma care poate fi dublata ulterior. In plus, Turcia spera sa obtina o liberalizarea a vizelor pentru cetatenii sai in Spatiul Schengen.