Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca ar trebuie sa fie analizate in CSAT si in Comisia de Supraveghere a SRI suspiciunile aparute in spatiul public legate de faptul ca firma Hexi Pharma ar fi avut legaturi cu Serviciul Roman de Informatii, potrivit Agerpres.

''Eu, ca om politic, senator, ca presedinte al Senatului ma simt obligat sa atrag atentia ca este nevoie, pentru a inlatura aceste suspiciuni, de o ancheta a Comisiei Parlamentare de Supraveghere a Serviciului si, eventual, acest subiect sa fie, de asemenea, analizat in CSAT. Pentru ca aceasta criza a dezinfectantilor nu este numai problema unei firme care, eventual este sau nu este cu legaturi in zone secrete, problema este mult mai grava: este zdruncinarea si prabusirea increderii cetatenilor in sistemul public de sanatate. Aceasta este problema cea mai grava'', a spus Tariceanu, joi, la Antena 3.

Acesta a spus ca sedinta CSAT in care s-ar discuta acest subiect ar putea fi secreta, iar sefii serviciilor secrete sunt obligati sa furnizeze informatii presedintelui si membrilor CSAT, dupa care trebuie sa se ia masuri, daca informatiile se verifica.

Tariceanu a subliniat ca declaratiile sale legate de faptul ca s-a incercat ascunderea activitatii acestei firme exprima, de fapt, suspiciunile aparute in spatiul public.

''In spatiul public au aparut o serie de suspiciuni la care eu m-am referit, eu nu am spus ca sunt suspiciunile mele personale, nu am facut decat sa arat ca sunt preocupat de aceste suspiciuni care au fost mentionate in spatiul public de cel putin doi jurnalisti. Apoi, a existat declaratia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania care cere CSM sa verifice ce au facut parchetele cu informarile de la SRI, practic ducand la aceeasi concluzie: ca este o Cabala care incearca sa ascunda de fapt activitatile acestei firmei, Hexi Pharma. Nemaivorbind de faptul ca SRI acuza utilizarea acestor dezinfectanti si comportamentul fraudulos al firmei si, in acelasi timp, ei insisi cumparand acesti dezinfectanti si utilizandu-i in spitalele proprii, fiind in cunostinta de cauza, din cate se intelege pe baza acestor informari, de neregulile, de practicile incorecte pe care le face aceasta firma'', a sustinut presedintele Senatului.

Acesta a adaugat ca nu trebuie sa se plece de la premisa ca ''SRI este o institutie perfecta'', intrucat este ocupata de oameni si acestia pot sa faca greseli. Totodata, el i-a recomandat presedintelui Iohannis, care a declarat ca SRI si-a facut datoria in acest caz, sa fie ''mult mai precaut'' in a acorda girul oricui, ''fara nicio verificare''.