Ministrii de externe din NATO si Muntenegru au semnat joi protocolul de aderare, marcand etapa finala a drumului acestei tari spre statutul de membru al Aliantei Nord-Atlantice, relateaza Xinhua si Tanjug, preluate de Agerpres.

Purtatoarea de cuvant a NATO, Oana Lungescu , a declarat pe social media: 'Ministrii de externe tocmai au semnat protocolul de aderare. Muntenegru este foarte aproape sa devina al 29-lea membru al NATO'.

Semnarea protocolului permite micii tari din Balcani sa participe ca observator in cadrul reuniunilor NATO. 'De astazi, Muntenegru va avea un loc la masa NATO', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la inceperea reuniunii de joi a ministrilor de externe ai Aliantei.

In Muntenegru, NATO va avea un promotor convins al valorilor sale in Balcanii de Vest, neglijati, a afirmat premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, joi, la Bruxellles, mentioneaza Tanjug. Prin semnarea protocolului la nivel de ministri de externe ati recunoscut eforturile noastre pe calea spre o aderare deplina, a mai aratat Djukanovic.

Secretarul general al NATO a amintit ca Muntenegru a parcurs un lung drum de reforme. Muntenegru a reformat legi, a construit institutii si si-a gasit locul in comunitatea internationala, incurajand cooperarea si intelegerea in Balcani, a adaugat Stoltenberg.

Dupa semnarea, joi, a protocolului, aderarea Muntenegrului trebuie ratificata de parlamentele celor 28 de state membre ale Aliantei, proces care, potrivit mai multor diplomati, ar urma sa dureze intre un an si 18 luni.

Ministrii de externe din NATO au invitat oficial in decembrie Muntenegru, mica republica ce numara 630.000 de locuitori, sa se alature Aliantei Nord-Atlantice.

Ultima extindere a NATO dateaza din 2009, cand au aderat Albania si Croatia, alte doua tari din Balcani.