Un inel si un lantisor de aur, ascunse timp de peste 70 de ani in fundul dublu al unei cani de metal emailat de un prizonier in lagarul nazist Auschwitz-Birkenau, au fost descoperit in cadrul unor lucrari de conservare, a anuntat joi muzeul, potrivit AFP.

Inel descoperit la AuschwitzFoto: Hotnews

Bijuteriile au fost gasite in cana de metal, una dintre miile de ustensile de bucatarie expuse in muzeul fostului lagar nazist.

"Astfel de descoperiri au mai fost facute dar aceasta este unica din cauza modului in care bijuteriile au fost ascunse, a declarat un purtator de cuvant al muzeului, Pawel Sawicki.

"Nu am verificat miile de ustensile de bucataire (...) dar am reusit sa gasim aceste obiecte pretioase din cauza degradarii fundului dublu, care s-a desprins singur de cana", a precizat el.

Identificarea proprietarului pare imposibila, spune Sawicki, care crede ca proprietarul a crezut cel mai probabil minciunile spuse de nazisti.

Multi oameni isi luau cu ei bijuteriile deoarece germanii "le promiteau reinstalarea si o viata noua", a adaugat el.

La sosirea in lagare, aceste obiecte pretioase erau furate si proprietarii trimisi la moarte.

Intre 1940 si inceputul lui 1945, Germania nazista a exterminat la Auschwitz-Birkenau circa 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion de evrei din diferite tari europene. Acest lagar, unde circa 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi si 20.000 de soldati sovietici si-au pierdut de asemenea viata, a fost eliberata de Armata Rosie in ianuarie 1945.

Muzeul, creat de guvernul polonez in 1947, adaposteste mii de obiecte care au apartinut fostilor prizonieri, printre care 4.000 de valize, zeci de mii de pantofi, perii sau ustensile de bucatarie, dintre care doar o parte sunt expuse.