Fortele irakiene au intrat miercuri fara prea mari dificultati in orasul Ar Rutba din vestul Irakului, aflat din 2014 sub controlul gruparii Statul Islamic (SI) si situat pe drumul principal dintre Bagdad si frontiera cu Iordania, potrivit unui purtator de cuvant militar american, citat de AFP.

"In urma cu cateva ore, aproape o treime din oras era curatata" de orice prezenta jihadista, a afirmat purtatorul de cuvant al operatiunii militare americane impotriva SI, colonelul Steve Warren, care s-a exprimat prin videoconferinta de la Bagdad.

Jihadistii au fost putin numerosi, "200-250 dupa cele mai inalte estimari", si "nu au opus" o rezistenta foarte puternica in fata inaintarii fortelor irakiene, a informat purtatorul de cuvant, in opinia caruia orasul urmeaza sa fie complet liber de orice prezenta jihadista "foarte curand".

Pentru militarii americani, pierderea orasului Ar Rutba ii priveaza pe jihadisti de o "zona de sprijin" pentru operatiunile lor din provincia sunnita Al Anbar, in care fortele irakiene au angajat o ofensiva majora impotriva SI, potrivit Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant american, in provincia respectiva au mai ramas "cateva sute, aproape o mie" de jihadisti.

Majoritatea fortelor SI din Irak, "intre 10.000 si 12.000", sunt in prezent "concentrate in jurul oraselor Mosul si Tal Afar, in provincia Ninive din nordul tarii, a mai spus colonelul Steve Warren.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant a anuntat eliminarea, vineri, intr-un bombardament aerian, a doi luptatori SI considerati ca "tinte de inalta valoare" de catre coalitie.

O bomba a coalitiei l-a ucis pe Abu Hamza, un comandant local din valea Eufratului, si pe Abu Safiya, implicat in atacuri cu arme chimice de asemenea in valea Eufratului, a precizat colonelul.

Abu Hamza era un vechi membru al organizatiei Al-Qaida in Irak care "a planificat si condus operatiuni impotriva soldatilor americani" in timpul razboiului din Irak, a subliniat purtatorul de cuvant.