Un afgan de 22 de ani, amenintat cu moartea de talibani pentru ca lucrat ca translator pentru armata lituaniana, a primit miercuri azil in tara baltica dupa ce a cerut ajutor pe Youtube, potrivit AFP.

Dupa plecarea fortelor lituaniene din provincia afgana Ghor, in 2013, Abdoul Basir Yoususi, catolic, s-a decis sa isi paraseasca si el tara, la inceputul anului.

"Totul s-a schimbat cand talibanii mi-au trimis o scrisoare de amenintare cu moartea. Mi-au spus ca nu sunt musulman, ca imi vor taia capul, ca ma vor spanzura", a povestit el, dupa ce a ajuns in Lituania, la inceputul lunii aprilie. "Am mers la politia locala dar mi-au spus ca nu pot face nimic, nici ei, nici armata. Mi-au sugerat sa imi iau un pistol".

O calatorie plina de pericole l-a dus in Grecia. De aici, a postat un mesaj video, in lituaniana, pe Youtube, in care cerea ajutorul presedintei Dalia Grybauskaite. Dupa ce a fost share-uit masiv pe retelele sociale, afganul a obtinut o viza de cinci zile pentru a merge in Lituania si pentru a depune o cerere de azil. Pe care a obtinut-o miercuri.

Tanarul afgan, care a invatat limba lucrand pentru trupele lituaniene ca om serviciu, vrea acum sa isi aduca familia ramasa in Afganistan.

"Nu stiu ce s-a intamplat cu ei. Nu am mai avut contact cu ei de zece zile", a spus el, pentru agentia BNS.

In cadrul programului de relocalizare a refugiatilor din UE, Lituania s-a angajat sa gazduiasca 1.105 persoane in doi ani.

Pana in prezent, 11 refugiati din Irak si Siria au venit in aceasta tara baltica de trei milioane de locuitori.