Omul forte al regimului conservator din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a reactionat dur dupa ce Bill Clinton a denuntat orientarea "putiniana" a Varsoviei si a Budapestei, sfatuindu-l pe fostul presedinte american sa consulte un doctor, scrie AFP.

Bill ClintonFoto: jfklibrary.org

La randul sau, seful diplomatiei ungare i-a reprosat lui Clinton ca "a insultat" intreaga Ungarie.

"Polonia si Ungaria, doua tari care nu ar fi libere fara Statele Unite si lungul Razboi Rece, au decis acum ca democratia creeaza prea multe probleme", a declarat Clinton, intr-un meeting electoral al sotiei sale Hillary in New Jersey, vinerea trecuta.

"Vor un guvern a la Putin: dati-mi o dictatura autoritara si tineti afara strainii, asta nu va reaminteste de nimic?", a adaugat Clinton. Acesta a facut aluzie la regimul autoritar instaurat de presedintele Rusiei. Fostul presedinte american a sugerat ca astfel de derive ameninta SUA daca Donald Trump preia conducerea Casei Albe.

Afirmatiile lui Clinton, preluate cu intarziere de presa poloneza, au starnit proteste in cadrul guvernului conservator si satisfactie in randul opozitiei care acuza puterea ca se indeparteaza de principiile democratice.

"Daca cineva afirma azi ca Polonia nu este o democratie, inseamna ca este intr-o stare ce necesita o examinare prin metode medicale", a spus Kaczynski, marti seara, in fata presei.

Acesta a acuzat "mass media si alti factori" care "creeaza o imensa neintelegere in lume". "Aceste lucruri ar putea sa aiba efect asupra starii de spirit a fostului presedinte al Statelor Unite. Nu pot sa imi explic altfel", a adaugat presedintele partidului Dreptate si Justitie (PIS), la putere in Polonia dupa alegerile din octombrie.

"Trebuie sa ne ceara scuze, pentru ca declaratii de acest gen sunt nu doar lipsite de fundament, dar ne ranesc foarte mult", a declarat premierul polonez Beata Szydlo.

Ministrul ungar al Afacerilor externe, Peter Szijjarto, i-a cerut lui Clinton sa "nu insulte" ungurii.

"A minimiza lupta ungurilor pentru libertate in aceasta maniera este inacceptabil. Evident, Bill Clinton stie bine ca ungurii au decis viitorul Ungariei in alegeri parlamentare democratice. Poate ca nu ii place decizia luata, dar acesta nu este un motiv suficient pentru (...) a-i insulta", a spus el.