Armata rusa construieste o noua baza militara in orasul antic Palmyra, situat in centrul Siriei, chiar in interiorul zonei protejate in care se afla situl arheologic inscris in patrimoniul UNESCO si fara a cere permisiunea din partea autoritatilor relevante, au afirmat marti o organizatie americana pentru protejarea patrimoniului si un important arheolog sirian, citati de agentia Associated Press.

Rusii construiesc o baza militara in orasul antic PalmyraFoto: asor-syrianheritage.org

Initiativa pentru patrimoniul cultural a Scolii americane de studii orientale a postat imagini satelitare furnizate de compania DigitalGlobe care arata lucrarile efectuate pentru construirea bazei militare, la marginea sitului antic ce a fost puternic avariat de jihadistii gruparii Stat Islamic, sub controlul carora s-a aflat Palmyra timp de zece luni.

Trupele siriene, sprijinite de raidurile aeriene rusesti, au recapturat Palmyra in luna martie, iar lupte au loc la cativa kilometri distanta si pana azi.

Expertii rusi in deminare au detonat sute de bombe lasate in urma de extremisti in perimetrul si in apropierea sitului arheologic de cand a fost recastigat orasul. Un inalt arheolog sirian a declarat ca prezenta trupelor siriene si ruse in Palmyra este importanta, pentru a impiedica revenirea ISIS.

Maamoun Abdulkarim, directorul Departamentului pentru Antichitati si Muzee din Damasc, a declarat pentru Associated Press ca rusii construiesc mici cazarmi ce includ birouri si clinici.

Foto: asor-syrianheritage.org

Abdulkarim a precizat ca institutiei sale nu i s-a cerut permisiunea pentru ridicarea acestora, dar a adaugat ca ISIS este aproape de oras, iar prezenta trupelor ruse si siriene este importanta, pentru a se garanta ca situl ramane in mainile guvernului.

"Refuzam sa dam permisiunea chiar si pentru construirea unei camarute in interiorul sitului, fie ca e pentru armata siriana, armata rusa sau altcineva", a spus Abudlkarim, prin telefon, de la Damasc. "Nu vom acorda niciodata o astfel de autorizatie, pentru ca acest lucru ar incalca legea arheologiei", a mai spus el.

"In vremuri de razboi, cateodata autoritatile arheologice nu au un cuvat de spus, dar deciziile de securitate dicteaza ordinele", a continuat AbdulKarim. "Odata ce situatia se amelioreaza si se ajunge la pace, atunci vom cere im mod deschis indepartarea" cazarmilor, a sustinut el.

De cand Rusia a inceput sa lanseze lovituri aeriene in Siria in septembrie 2015, Moscova a inclinat balanta puterii in favoarea fortelor presedintelui Bashar al-Assad. Anterior in cursul acestui an, Rusia a anuntat ca isi reduce prezenta in Siria.