Senatul american a aprobat marti o lege care ar permite victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie sa ceara in justitie daune de la Arabia Saudita, punand intr-o pozitie dificila Casa Alba, care a amenintat cu veto, scrie Reuters.

Sauditii, care neaga orice responsabilitate pentru atacurile din 2001, au amenintat ca daca legea devine realitate vor vinde obligatiuni americane si alte participatiuni in valoare de 750 miliarde dolari.

"Justice Against Sponsors of Terrorism Act," sau JASTA, a fost aprobata unanim de Senat. Pasul urmator este votul in Camera Reprezentantilor.

Daca devine lege, JASTA va elimina imunitatea suverana, care impiedica procese impotriva guvernelor, pentru tarile care sunt implicate in atacuri teroriste pe teritoriul american. Supravietuitorii atentatelor din 11 Septembrie sau rude ale celor ucisi vor putea astfel cere daune in justitie.

Senatorul republican John Cornyn (Texas) spune ca JASTA nu se refera la Arabia Saudita, desi a facut aluzie la un raport clasificat inca si legat de atacurile din 11 Septembrie si despre care o serie de voci afirma ca ar putea implica Riadul.

Cornyn a spus ca justitia trebuie sa stabileasca daca sauditii sunt implicati.

Administratia Obama a afirmat ca se opune JASTA si ca presedintele isi va folosi dreptul de veto. Intrebat daca senatorii democrati vor sustine un veto, senatorul Charles Schumer (New York, unul dintre promotorii legii) a afirmat ca va vota impotriva lui Obama.