Statele Unite si marile puteri au cazut de acord luni sa sustina inarmarea guvernului recunoscut international al Libiei, pentru a-l ajuta in lupta impotriva Statului Islamic, intr-o rara demonstratie de unitate pe scena internationala, scrie Financial Time.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat ca guvernul SUA va cauta sa identifice o exceptie de la embargoul ONU privind livrarea de arme pentru a inarma guvernul de unitate nationala din Tripoli.

Decizia reprezinta un pas important pentru sustinerea legitimitatii Guvernului de Uniune Nationala, care este sprijinit de ONU. In Libia, trei guverne revendica puterea, alaturi de doua parlamente, unul in Tripoli si altul in est.

Intr-o declaratie facuta la Viena, dupa o intalnire cu mai multe puteri globale si regionale, Kerry a afirmat ca guvernul de Uniune Nationala este "singura entitate care poate unifica tara" si "singura care poate genera coeziunea necesara pentru infrangerea Daesh", acronimul pentru gruparea jihadista Stat Islamic.

La reuniunea de la Viena au participat toti membrii permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia si China, si membrii unor guverne din regiune. Intr-o declaratie, acestia afirma ca sprijina mentinerea embargoului ONU privind armele, dar vor sustine cererea guvernului pentru "arme letale necesare" pentru contracararea SI si a altor grupari teroriste.

Comunitatea internationala spera ca un guvern mai puternic nu doar va contracara SI, dar va limita si fluxul de migranti spre Europa.

Rusia, Arabia Saudita, China, Egipt, Tunisia, Franta, Marea Britanie, Germania si Italia au semnat acest angajament, la capatul unei intalniri care a durat mai putin de doua ore.

Embargoul ONU privind vanzarea de arme in Libia a fost impus la inceputul revoltei impotriva regimului lui Muammar Gaddafi, in 2011, dar a fost incalcat in repetate randuri, potrivit AFP.

La peste o luna de la instalarea sa, guvernul de uniune nationala condus de al-Sarraj intampina dificultati majore in impunerea autoritatii sale. Guvernul instalat in est refuza sa cedeze puterea inaintea unui vot de incredere al parlamentului, amanat in repetate randuri.

Jihadistii de la SI si-au extins recent influenta in vestul orasului libian Syrte, pe care il controleaza din iunie2015.

Razboiul impotriva jihadistilor este unul dintre elementele de rivalitate intre fortele de uniune nationala si cele ale guvernului paralel din est, condus de controversatul general Khalifa Haftar.

Cele doua autoritati rivale isi accelereaza pregatirile pentru declansarea primei ofensive destinate alungarii SI din Syrte.

SI are intre 3.000 si 5.000 de luptatori in Libia si incearca sa atraga sute de combatanti externi, potrivit unor surse de informatii franceze si americane.