Cei cativa membri ai fortelor speciale americane prezenti in Libia au un rol care este in continuare limitat la informatii, a declarat luni purtatorul de cuvant al Pentagonului Peter Cook, citeaza Agerpres.

Statele Unite sprijina guvernul de uniune nationala al lui Fayez al-Sarraj si Pentagonul este gata "sa joace rolul sau" pentru un eventual sprijin militar acordat autoritatilor libiene, a indicat Cook.

Dar Pentagonul "nu a primit niciun ordin" in acest sens pentru moment, a amintit purtatorul de cuvant, citat de AFP.

Marile puteri si tarile vecine Libiei au decis luni sa sprijine reinarmarea guvernului de uniune nationala.

Potrivit secretarului de stat american John Kerry si omologului sau italian Paolo Gentiloni, comunitatea internationala nu intentioneaza sa intervina militar in Libia pentru a sprijini guvernul de uniune nationala condus de Fayez al-Sarraj, instalat din martie la Tripoli sub egida ONU.

Potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, "micile echipe" ale fortelor speciale americane sunt in Libia pentru "a identifica fortele prezente" si "incerca sa inteleaga exact intentiile lor".

Aceste echipe nu au in tara o prezenta "permanenta", a precizat el.

Si nu au ca scop pentru moment sa pregateasca o misiune de antrenament al combatantilor locali, asa cum Pentagonul a incercat sa faca anul trecut in Siria, a adaugat el.

Dupa mai mult de o luna si jumatate de la instalare, guvernul de uniune nationala al lui Al-Sarraj se lupta sa-si impuna autoritatea si sa obtine aderarea unui guvern paralel instalat in estul tarii. Acesta din urma refuza sa renunte la putere inainte de un vot de incredere al parlamentului, amanat in mod repetat.