Arheologii israelieni au recuperat statui din bronz si mii de monede de pe o nava comerciala care s-a scufundat in Marea Mediterana acum aproximativ 1.600 de ani, in timpul perioadei romane tarzii. Autoritatea pentru Antichitati din Israel a anuntat ca doi scafandri au facut descoperirea in urma cu cateva saptamani, in apropierea vechiului port al orasului bizantin Cezareea, relateaza Reuters.

Arheologii israelieni au descoperit, printre altele, o lampa din bronz cu imaginea zeului soarelui Sol, o figurina a zeitei Lunii, o lampa cu efigia unui sclav african, fragmente de statui din bronz si obiecte de navigatie. De asemenea, au fost recuperate si doua vase cu monede antice care cantaresc 20 de kilograme.

Arheologii care au facut descoperirea spun ca exista indicii ca nava transporta incarcatura din metal care urma, cel mai probabil, sa fie reciclata.

"Statuile din metal sunt descoperiri arheologice rare, deoarece acestea erau de obicei topite si reciclate in antichitate", au explicat autorii descoperirii.

Nava a fost, cel mai probabil, lovita de o furtuna, a intrat in portul orasului antic Cezareea in deriva si s-a scufundat dupa ce s-a lovit de pietrele din apropierea falezei.