Pfizer, cea mai mare companie farmaceutica din Statele Unite, a anuntat ca a luat masuri pentru a se asigura ca niciunul dintre produsele sale nu este folosit la administrarea injectiilor letale, informeaza Reuters.

InjectieFoto: MorgueFile.com

"Impunem o restrictie privind distribuirea anumitor produse care au fost folosite sau avute in vedere de catre unele state pentru protocoalele lor de administrare a injectiei letale", a informat grupul farmaceutic, ce isi are sediul la New York, pe site-ul sau.

"Pfizer se opune ferm utilizarii produselor sale ca injectii letale pentru pedeapsa capitala", mai arata compania.

Masura inchide astfel si ultima sursa legala disponibila pe piata medicamentelor folosite la executii, dupa ce actiuni similare au fost luate de peste 20 de companii farmaceutice americane si europene, potrivit unui raport publicat vineri de New York Times.

Lista de produse include puternicul anestezic propofol, medicamentul care a cauzat decesul superstarului pop Michael Jackson. Alte produse Pfizer pe care compania farmaceutica a anuntat ca le va bloca de la folosirea in executii sunt pancuronium, clorura de potasiu, midazolam, hidromorfona, rocuronium si vecuronium.

Restrictia Pfizer limiteaza vanzarea celor sapte produse doar pentru un grup select de angrosisti, distribuitori si cumparatori directi, cu conditia ca acestia sa nu le vanda mai departe penitenciarelor, pentru a fi folosite la injectii letale, a transmis compania.

Pfizer afirma ca ofera produsele intrucat acestea salveaza sau imbunatatesc vieti si le comercializeaza doar pentru utilizarea in scopul in care este indicat in prospectul acestora.