Politia australiana a pus sub acuzare cinci barbati, retinuti saptamana aceasta, suspectati ca voiau sa calatoreasca intr-o mica barca cu motor pana in Indonezia si in Filipine, pentru a ajunge apoi in Siria cu scopul de a lupta pentru Statul Islamic, transmite Reuters.

Arestati in Australia pentru ca voiau sa plece cu barca in Indonezia, si apoi in SiriaFoto: Captura euronews

Barbatii, cu varste intre 21 si 31 de ani, au fost acuzati ca pregateau intrarea intr-o tara straina „cu scopul de a se angaja in activitati ostile”, o infractiune pentru care pedeapsa maxima este inhisoare pe viata.

Cei cinci au fost arestati marti dupa ce au tractat cu masina barca de sapte metri lungime aproape 3.000 de kilometri, din Melbourne pana in Cairns, in statul nordic Queensland.

Australia, un aliat neclintit al SUA, este in alerta ridicata de atacuri din partea radicalilor locali din 2014 iar autoritatile spun ca au impiedicat mai multe potentiale atentate.

De asemenea, au fost mai multe atacuri ale unor „lupi singuratici”, inclusiv un asediu la o cafenea din Sydney in care au murit doi ostatici si teroristul.

Potrivit ministerului imigratiei, circa 100 de persoane au plecat din Australia pentru a lupta alaturi de organizatii precum SI.

Politia a spus mai devreme saptamana aceasta ca nu este clar unde voiau sa lase la apa barca.

Indonezia si Australia impart o frontiera maritima, dar cele mai mica distanta pe ocean dintre cele doua tari este de mai multe sute de kilometri.