Presedintele SUA, Barack Obama, a denuntat vineri, in fata liderilor a cinci state nordice, prezenta militara "agresiva" a Rusiei in regiunea Marii Baltice, chemand Moscova sa-si respecte obligatiile internationale, informeaza Agerpres.

"Suntem uniti in ingrijorarea noastra in ceea ce priveste prezenta si atitudinea militara agresiva a Rusiei in regiunea Baltica/nordica", a declarat Barack Obama, la finalul unei intrevederi, la Casa Alba, cu liderii Finlandei, Norvegiei, Suediei, Danemarcei si Islandei, potrivit agentiei AFP, citata de Agerpres.

"Vom mentine un dialog continuu cu Rusia (...) dar vrem si sa ne asiguram ca suntem pregatiti si ca suntem puternici", a adaugat el.

In mai multe randuri in ultimele saptamani, avioane ruse au trecut prin apropierea avioanelor militare americane in Marea Baltica, pe fondul tensiunilor recurente intre cei doi fosti doi dusmani in Razboiul Rece.

Intr-o declaratie comuna, SUA si cele cinci tari nordice au denuntat 'prezenta militara crescuta' a Rusiei in aceasta regiune si au condamnat 'provocarile' Moscovei.

Cele sase tari si-au afirmat determinarea in a sustine Ucraina in contextul activitatilor 'destabilizatoare' ale Moscovei. 'Sanctiunile impotriva Rusiei (...) nu pot fi ridicate atat timp cat nu va respecta deplin acordurile de la Minsk', au afirmat acestea.

SUA si tarile nordice subliniaza de altfel ca NATO joaca un rol central in securitatea Europei si insista pe rolul jucat de Suedia si Finlanda, care nu fac parte din Alianta. De asemenea, ele afirma ca sustin cu fermitate o cooperare mai stransa intre NATO si UE.

In plus, in declaratia comuna adoptata cu acest prilej, SUA si cele cinci tari nordice fac apel la Rusia sa se asigure ca manevrele sale militare sunt in conformitate cu obligatiile internationale.