Guvernul federal belgian a aprobat vineri masura de eliminare a anonimatului cartelelor telefonice preplatite, a anuntat ministrul Telecomunicatiilor, Alexander De Croo, transmite cotidianul La Libre Belgique in editia sa online, citat de Agerpres.

Cartela telefonicaFoto: MorgueFile.com

Masura mai trebuie sa treaca insa prin Consiliul de Stat si Comisia de protectie a vietii private, precum si prin Comitetul de Consultare.

Noile reguli ar urma sa intre in vigoare la toamna.

Masura se inscrie in cadrul luptei impotriva terorismului si face parte din arsenalul de decizii luate de guvernul condus de Charles Michel in urma atentatelor din noiembrie de la Paris.

In prezent, operatorii de telefonie pastreaza doar datele de identificare ale clientilor a caror cartela SIM este legata de un abonament.

In viitor, regula se va aplica si la cartelele preplatite, care vor fi activate doar atunci cand utilizatorul se va identifica.

Identificarea se va derula in mai multe feluri. Atunci cand cartela este achizitionata intr-un magazin, cartea de identitate va fi scanata, iar datele vor fi transmise operatorului, sau va fi facuta o copie a cartii de identitate, iar datele vor fi de asemenea comunicate operatorului.

In cazul unei achizitii online, identificarea se va face prin cartea de identitate electronica, semnatura electronica, un serviciu de contact certificat sau o tranzactie de plata electronica.

Noile reguli se vor aplica de asemenea si cartelelor preplatite care sunt deja in functiune. Utilizatorii vor dispune de un termen de sase luni pentru a se identifica.

Operatorii vor pastra datele, care nu vor fi accesibile decat politiei sau serviciilor de informatii, in aceleasi conditii ca pentru abonamente.