Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat, vineri, ca Rusia va lua masuri pentru a face fata "amenintarilor" reprezentate de instalarea elementelor scutului antiracheta american, in special in Polonia si Romania, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Acum ca aceste elemente antiracheta au fost instalate, va trebui sa reflectam la maniera prin care sa facem fata amenintarilor ce au aparut pentru securitatea Rusiei", a declarat Putin in cursul unei reuniuni cu responsabilii complexului militar-industrial rus.

Scutul antiracheta pe care SUA l-au activat in Europa este un pas catre o noua cursa a inarmarii, a mai declarat vineri presedintele rus, care s-a pronuntat pentru ajustarea cheltuielilor bugetare ale tarii sale in vederea neutralizarii "amenintarilor emergente" la adresa Rusiei, relateaza Agerpres citand Reuters.

"Acesta nu este un sistem defensiv. El face parte din potentialul nuclear strategic al SUA adus la periferie. In acest caz, Europa de Est este o astfel de periferie. Pana acum, cei care au luat astfel de decizii au trait in liniste si siguranta. Acum, intrucat aceste elemente ale apararii antiracheta sunt desfasurate, suntem nevoiti sa ne gandim cum sa neutralizam amenintarile emergente la adresa Federatiei Ruse", a spus Putin.

Alaturi de desfasurarea unor nave transportand rachete Aegis in Marea Mediterana si de alte elemente ale scutului antiracheta in Polonia, obiectivul din Romania este "inca un pas catre subrezirea securitatii internationale si inceputul unei noi curse a inarmarii", a adaugat seful statului rus.

El a mentionat ca Rusia nu va fi atrasa in aceasta cursa, dar va continua sa isi reinarmeze fortele armate si navale si va cheltui fondurile aprobate, intr-o maniera care va "confirma actualul echilibru strategic de forte".

Vladimir Putin a afirmat ca perspectiva unei amenintari nucleare dinspre Iran nu ar trebui sa mai fie luata in serios si ca ea este folosita de Washington ca un pretext pentru a-si dezvolta scutul sau antiracheta in Europa.

Rusia a criticat puternic si joi lansarea sistemului de aparare antiracheta american din Romania, denuntand o amenintare directa la securitatea sa si promitand in schimb sa isi intareasca capacitatile militare.

"Am spus inca de la inceput, (...) suntem convinsi ca amplasarea sistemului antiracheta este ea insasi o amenintare pentru securitatea Rusiei", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Este o amenintare directa pentru noi. (...) Toate acestea sunt 100, 200, 300, 1.000% directionate impotriva noastra. Nu Iranul, ci Rusia si capacitatile sale de descurajare nucleara" sunt vizate, a declarat la randul sau presedintele Comitetului de Aparare din Parlamentul rus, Vladimir Komoiedov, potrivit Interfax.

"Suntem capabili sa trecem de acest sistem de rachete. Vom consolida capacitatile noastre defensive, in special in regiunea arctica, prin amplasarea de sisteme detectie si de interceptare", a adaugat Komoiedov.

"Este un pas in plus in procesul de izolare politica si militara a Rusiei", a afirmat si Andrei Kelin, un inalt oficial al Ministerului rus de Externe, adaugand ca scutul antiracheta "nu poate decat sa agraveze situatia deja complicata a relatiilor" dintre Rusia si NATO.