Politicile privind migratia, adoptate vara trecuta de Ungaria, au limitat accesul refugiatilor la azil, se afirma intr-un raport al Agentiei ONU pentru Refugiati, citat de agentia de stiri MTI si Mediafax.

Potrivit institutiei internationale, procedura de acordare a azilului si conditiile de primire in zonele de tranzit din Ungaria nu respecta legislatia Uniunii Europene sau standardele internationale.

In raport se mai afirma ca politicile ungare au avut un efect negativ asupra garantiilor procedurale, controlului judiciar si libertatii de miscare.

Raportul mai mentioneaza si implementarea de catre guvern a conceptului de tari terte sigure, referindu-se la tarile traversate de refugiati in drum spre Ungaria, aspect care a contribuit la limitarea accesului la azil.

De asemenea, Agentia ONU a criticat si decizia guvernului de la Budapesta de a incrimina intrarea ilegala in tara, adaugand ca pedepsele cu inchisoarea au fost impuse in urma unor procese accelerate, iar sentintele nu au fost suspendate, chiar daca persoana in cauza a depus o cerere de azil.

In raport a mai fost criticata si decizia de a inchide cel mai mare centru de primire refugiati din tara, de la Debretin si a sugerat ca legislatia in materie de azil a Ungariei s-ar putea afla in conflict cu obligatiile sale internationale si europene.