Prim-vicepresedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, nu va candida la alegerile prezidentiale din toamna acestui an, oligarhul spunand ca nici nu a avut vreodata aceasta intentie. Declaratiile au fost facute in cadrul unui interviu pentru deschide.md, citat de Agora.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Permiteti-mi sa fiu foarte categoric si clar: e bine ca Moldova va avea alegeri prezidentiale prin vot direct. Este corect ca presedintele tarii sa fie ales de popor, prin vot democratic. Insa eu nu voi candida si nici nu am avut intentia sa o fac. In politica sunt intotdeauna zvonuri si barfe, dar, ca sa fie clar, o sa repet: nu intentionez sa candidez la Presedintia tarii", a sustinut Plahotniuc, despre care s-a spus ca si-a dorit sa fie premier la Chisinau.

Parlamentul de la Chisinau a stabilit ca alegerile prezidentiale din Republica Moldova vor avea loc pe 30 octombrie.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat pe 4 martie neconstitutionale mai multe modificari la Legea suprema, efectuate in anul 2000, inclusiv cea care prevede ca presedintele tari este ales de catre Parlament.

Curtea Constitutionala a stabilit ca dupa expirarea mandatului actualului presedinte, seful statului ar urma sa fie ales prin vot direct.

Mandatul actualului sef de stat, Nicolae Timofti, a expirat in martie, dar el va asigura interimatul pana la alegerile prezidentiale.

Un sondaj din noiembrie 2015 arata ca, la acel moment, cei mai multi alegatori de peste Prut au spus ca l-ar vota presedinte al Moldovei pe Renato Usatii, care nu poate candida pentru ca este prea tanar.

Poate fi ales presedintele Republicii Moldova cetateanul cu drept de vot, "care are 40 de ani impliniti, a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat"