Cel putin 150 de sirieni si peste 40 de irakieni figureaza printre mai mult de 800 de migranti salvati joi in largul Siciliei, in timp ce refugiatii din aceste tari nu mai ajung in Italia, au anuntat garzile de coasta italiene si ONU, potrivit Agerpres.

"Este ceva nou", a declarat pentru AFP Flavio di Giacomo, purtator de cuvant al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), reamintind ca au fost doar 26 de sirieni printre cei circa 31.000 de migranti debarcati in Italia de la inceputul anului.

Inchiderea rutei balcanice si acordul dintre UE si Turcia din martie au avut ca obiectiv oprirea unui flux migratoriu masiv trecand prin Grecia, in timp ce Italia se teme ca o parte din acest flux va ajunge pe alta cale pe coastele sale, prin Turcia sau Egipt, aminteste France Presse.

In timpul zilei, un avion de recunoastere a reperat doua ambarcatiuni in dificultate in sud-estul Siciliei: 515 persoane au fost salvate la inceput si apoi alte 286, au explicat garzile de coasta.

Dintre cele 342 de persoane recuperate de Nave Peluso a garzilor de coasta, sunt "cel putin 150 de refugiati sirieni si mai mult de 40 de irakieni", care sunt asteptati vineri in zori in portul Augusta din estul Siciliei, a anuntat pe Twitter Carlotta Sami, purtator de cuvant in Italia al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR).