Parlamentarii ucraineni l-au numit joi pe unul dintre aliatii apropiati al presedintelui Petro Poroshenko, fara experienta in domeniul juridic, in functia de procuror general, pozitie considerata de Occident drept cruciala in lupta Ucrainei impotriva coruptiei adand inradacinate, transmite Reuters.

Poroshenko le-a ppus parlamentarilor ca aliatul sau Yuri Lutsenko, fost ministru de Interne si lider al factiunii parlamentare a lui Poroshenko din Parlament, ca consolida increderea publica in institutia Procuraturii.

In timpul discursului presedintelui, unii parlamentari din sala au strigat "rusine".

Numirea ar putea dezamagi Comisia Europeana, care, asemenea Statelor Unite si Fondului Monetar International, a legat ajutorul financiar dat Ucrainei de performantele Kievului in lupta anticorutie si in implementarea reformelor.

Bruzelles-ul i-a cerut lui Poroshenko sa nominalizeze o alta persoana, care sa fie vazuta ca independenta si cu experienta juridica.

Votul a coincis cu o vizita din partea misiunii FMI la Kiev pentru discutii privind acordarea unei noi transe de ajutor monetar in valoare de 1,7 miliarde dolari.

Porosenko si-a anulat participarea la un forum anticoruptie din Londra care se desfasoara saptamana aceasta pentru a se concentra pe numirea unui nou procuror sef si pentru a pentru a trece reforme necesare pentru a convinge FMI ca Kievul ia in serios repornirea programului sau de reforma.

Parlamentarii au aprobat ulterior o lege care elimina conditia pregatirii juridice obligatorii pentru persoana care ocupa apozitia de procuror general.

Lutenko le-a spus parlamentarilor se doreste sa "rupa actualul sistem ineficient si partial penal".