Candidatul republican la Casa Alba din 2012, Mitt Romney, a lansat din nou miercuri atacuri la adresa succesorului sau, Donald Trump, din cauza refuzului constant al acestuia de a-si face publice declaratiile de venituri, transmite AFP.

"A refuza sa-ti publici declaratiile de impozit in fata alegatorilor este un motiv de descalificare pentru un candidat la prezidentialele din epoca moderna, mai ales pentru cineva fara un trecut public sau militar si a carui viata nu a fost studiata", a scris Mitt Romney pe Facebook.

"Nu exista decat o explicatie logica a refuzului lui (Donald) Trump de a-si publica declaratiile de impozit: acestea contin o bomba. Dat fiind sangele rece al lui (Donald) Trump in fata imperfectiunilor din viata sa din trecut, nu putem sa presupunem decat ca aceasta bomba este de o marime neobisnuita", a subliniat Mitt Romney.

Donald Trump a refuzat marti sa isi ia angajamentul ca va pune la dispozitia presei si a publicului declaratiile sale de venituri, o traditie pentru candidatii la presedintie care poate permite verificarea surselor de venituri, eventualelor conflicte de interese, precum si totalul donatiilor pentru opere de caritate.

El si-a motivat refuzul prin controalele fiscale a caror tinta este de mai multi ani si care au loc in continuare.

"Acestea nu vor dezvalui nimanui nimic", a declarat el pentru agentia Associated Press.

Miercuri, Donald Trump a negat ca ar fi afirmat ca refuza sa isi publice declaratiile. "Pentru AP am spus ca impozitele mele fac obiectul unui control de rutina si ca imi voi publica declaratiile de impozit atunci cand controlul se va incheia, si nu dupa alegeri!", a scris el pe Twitter.

La sfarsitul lui februarie, Mitt Romney l-a atacat deja pe Donald Trump din acelasi motiv. "Am putea descoperi ca este departe de a avea atatea venituri cat ne imaginam cu un capital de zece miliard de dolari, sau ca nu plateste impozite, ori foarte putin", a acuzat la acea data liderul republican.

Mitt Romney a facut publice numai doi ani de declaratii, 2010 si 2011. In ce ii priveste, democrata Hillary Clinton si sotul sau, Bill, au publicat de-a lungul anilor toate declaratiile cu incepere din 1977.