Aerul pe care il respira telespectatorii in sala de cinema poate oferi un indiciu daca publicul considera filmul incitant, amuzant sau plicticos, potrivit unei descoperiri a unor oameni de stiinta din Germania, scrie DPA, citat de Agerpres.

Daca o scena dintr-un film este incitanta, spectatorii sunt incordati, devin agitati si respira mai repede. Ca urmare, nivelele de dioxid de carbon si de izopren din sala de spectacole cresc, se arata intr-un comunicat al Institutului Max Planck pentru Chimie.

Semnalele chimice erau atat de clare incat oamenii de stiinta au putut stabili din nivelele diferitelor substante masurate in aerul din sala daca o scena din filmul respectiv a continut dialog, lupta sau daca a fost un moment comic.

Experimentul a fost realizat pe baza a 16 filme, printre care ''The Hobbit'' sau ''The Secret Life of Walter Mitty''.

Franciza ''The Hunger Games'' a oferit rezultate clare, potrivit chimistului Jonathan Williams. Scena in care protagonista Katniss Everdeen, interpretata de Jennifer Lawrence, se lupta pentru a ramane in viata a determinat cresterea nivelului anumitor substante in aerul din sala, se arata in comunicatul institutului.

Oamenii de stiinta considera ca aceste descoperiri ar putea veni in sprijinul industriei de publicitate pentru estimarea, relativ rapida, a feedbackului emotional al publicului fata de anumite mesaje.