Tavanul Muzeului european din mica localitate luxemburgheza Schengen, un simbol al integrarii UE, s-a prabusit brusc, ca o alegorie a gravei crize pe care o traverseaza batranul continent, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La momentul inchiderii, marti, cu putin dupa ora 18,00 (16,00 GMT), o treime din plafonul muzeului s-a prabusit, fara a rani pe niciunul dintre cei doi vizitatori sau angajatii care se aflau in cladire.

"Este un semn ca e nevoie de lucrari", a declarat, prozaic, Ben Homan, primarul din Schengen, localitate al carei nume este asociat de 30 de ani cu libera circulatie a bunurilor, serviciilor si persoanelor, una dintre realizarile cele mai importante ale constructiei europene.

In Schengen, cinci state membre ale UE (Germania, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg) "au semnat in 14 iunie 1985 pe nava 'Princesse Marie-Astrid' un acord care prevedea desfiintarea controalelor persoanelor la granitele interne", reaminteste muzeul, pe site-ul sau.

Acordul, adoptat in prezent de 22 de tari ale UE, dar si de Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia, a intrat in vigoare in 1995. Dar, coplesite de afluxul de refugiati, Germania, Austria, Danemarca, Suedia si Norvegia au restabilit anul trecut controalele la granitele lor.